Borkősav (Tartaric Acid) E 334

A Borkősav, sokféle növényben előforduló ( különösen szőlőben) sav. A szőlőfeldolgozás melléktermékeiből állítják elő, illetve a boroshordókban és hordódugókon képződő kristályos anyag. Antoixidáns.

Megjelenési formája:

Szobahőmérsékleten fehér kristályokat alkot.

Felhasználása:

Borászatban:

Korlátozott mértékben alkalmazható a túlérett szőlőből származó alacsony savtartalmú must savtartalmának növelésére, vagy a teljes savtartalom növelésére.

Adagolása:

A must és bor savtartalmának növelésére a 1997.évi CXXI. Törvény 22.§. alapján meghatározott mértékben lehet felhasználni.
Must és bor savpótlására használt borkősav adagolásánál figyelembe kell venni, hogy

- must savtartalma 2,5 g/l-rel,
- bor savtartalma 1,5 g/ l-rel növelhető.

A Borkősavat felhasználás előtt kevés vízben (borban, vagy mustban) feloldjuk, majd állandó keverés mellet a teljes mennyiséghez öntjük és homogenizáljuk.

Befőzés, savanyítás:

Élelmiszer adalékként használható, mint savanyúság szabályzó szer.

Felhasználható:

- gyümölcs és zöldséglevek,
- frissítő italok,
- lekvár, dzsem készítésénél

Adagolása:

- szörpkészítésnél: A szörp alapanyagától függően 1-2 g/liter
- dzsemek, befőttek ízesítésére, az előfőző illetve  felöntő vízbe 1-2 g/gyümölcs kg

Tárolása: Száraz, hűvös helyen.
Szavatossága: 4 év
Kiszerelése: 100 g-os dobozos, 25 kg zsákos ( igény szerint egyéb kiszerelési egységben is kapható)

Comments are closed.